Informacja na temat pryszczycy

W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej została opublikowana decyzja wykonawcza Komisji Europejskiej (KE), na podstawie której, w związku ze stwierdzeniem ogniska pryszczycy na Węgrzech, na terytorium Węgier oraz Słowacji zostają ustanowione obszary objęte ograniczeniami.

Co obejmują ograniczenia?

Zgodnie z decyzją wykonawczą KE na obszarach objętych ograniczeniami weterynaryjnymi obowiązuje m.in. zakaz przemieszczania:

  • zwierząt wrażliwych na pryszczycę;
  • produktów pochodzących od tych zwierząt oraz materiału biologicznego;
  • pasz i przedmiotów, które mogą przenosić wirusa tej choroby.
Jakie przepisy obowiązują w Polsce?

Obecnie, zgodnie z prawem polskim i unijnym, przy przemieszczaniu zwierząt oraz produktów zwierzęcych obowiązują wskazane wyżej ograniczenia, które wprowadza opublikowana wczoraj decyzja wykonawcza KE.

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 marca 2025 r. (Dz. U. poz. 284) w tej sprawie obowiązywało do czasu przyjęcia przez Komisję Europejską wymienionej decyzji.

Gdzie szukać dokładnych i aktualnych informacji?

Szczegółowe informacje dotyczące rozwoju sytuacji epidemiologicznej w zakresie pryszczycy są dostępne na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii


Pryszczyca (Foot and mouth disease - FMD) jest zakaźną i zaraźliwą chorobą zwierząt parzystokopytnych domowych oraz dzikich. Na zakażenie najbardziej wrażliwe jest bydło, następnie świnie, owce i kozy. Chorobę wywołuje wirus z rodzaju Aphtovirus należący do rodziny Picornaviridae.

Kraj, w którym wystąpi FMD, narażony jest na bardzo duże straty ekonomiczne w przemyśle mięsnym oraz hodowli. Straty te powodowane są upadkami zwierząt z gatunków wrażliwych, kosztami likwidacji ognisk choroby oraz wypłacanych odszkodowań, a także wstrzymaniem obrotu i eksportu zwierząt z gatunków wrażliwych, mięsa tych zwierząt oraz produktów pozyskiwanych od tych zwierząt.

Ludzie są wrażliwi na zakażenie, jednakże pryszczyca u ludzi nie jest śmiertelna i zwykle przebiega łagodnie. Ludzie zarażają się w wyniku bezpośredniego kontaktu z chorym zwierzęciem, jak również spożywając mięso, mleko i niepasteryzowane przetwory mleczne pochodzące od zakażonego zwierzęcia

Drogi zakażenia

Wirus wydalany jest przez zakażone zwierzę na ok. 4 dni przed wystąpieniem u niego objawów chorobowych. Zakażone i chore na pryszczycę zwierzęta wydalają wirus z wydychanym powietrzem, wydzielinami oraz wydalinami. Największa koncentracja wirusa znajduje się w płynie surowiczym i nabłonku pojawiających się pęcherzy. Przeżuwacze mogą być nosicielami wirusa nawet do trzech lat.

Źródła zakażenia:

  • zwierzęta chore,
  • ślina, mleko i jego przetwory, kał, mocz,
  • nasienie i zarodki,
  • pasza, woda, żłoby, podłogi, pastwiska, skóra, wełna, ręce i odzież obsługi, środki transportu,
  • mięso i jego przetwory,
  • odpadki kuchenne.

Ochrona zwierząt przed chorobą

W celu ochrony stada przez wniknięciem wirusa pryszczycy należy pamiętać, żeby zwierzęta wprowadzane do niego pochodziły z wiadomego źródła i były zaopatrzone w świadectwo zdrowia potwierdzające ich pochodzenie i status zdrowotny.

Występowanie pryszczycy w Polsce i na świecie

Ostatni przypadek FMD w Polsce stwierdzono w 1971 r. Polska jest uznana za kraj urzędowo wolny od tej choroby przez Światową Organizację ds. Zdrowia Zwierząt (OIE).

Informacje dotyczące występowania FMD na świecie dostępne są na stronie OIE

informacja 1 (253kB) pdf
informacja 2 (268kB) pdf

metryczka


Wytworzył: Powiatowy Lekarz Weterynarii w Inowrocławiu (7 marca 2025)
Opublikował: Katarzyna Pietrzak-Reszka (18 marca 2025, 15:01:19)

Ostatnia zmiana: brak zmian
Liczba odsłon: 11